att gå fram och tillbaka längs med gator.

 

Nu under mina lediga dagar har jag spatserat omkring på Åbos gator väldigt mycket. Så fort jag ätit mitt morgonmål börjar väggarna i lägenheten krypa mot mig och jag måste ut.

Jag börjar gå utan mål eller mening. Sakta, som en riktig dagdrivare med en podcast i hörlurarna. Jag går längs med ån, i centrum, vid akademikvareteren, tillbaka. Står länge i de tomma butikerna. Går ut och kommer tillbaka igen. Byter podcast. Köper salmiak. Går lite till. In i en butik. Googlar recept. Går sakta hem igen. 

Jag har alltid njutit av att gå omkring ensam i olika städer. När jag bodde i Groningen såg jag alltid till att få minst en planös ensampromenad i veckan. När jag var ledig förra augusti, och sommaren nästan hunnit bli höst, och det var för kallt för att sitta i parker, gick jag också omkring flera timmar nästan varje dag i väntan på att alla andra skulle jobba klart för dagen. Det är en speciell känsla att spendera lediga stunder eller dagar medan resten av staden lever vardag. Jag älskar och får ångest av den här formen av ensamtid. 

Både då, och i dag, funderade jag på hur det skulle kännas att vara arbetslös och vara tvungen att fylla sina dagar med program medan alla andra satt på jobbet. Det måste vara otroligt jobbigt att vara ofrivilligt ledig. Båda gångerna var jag lika tacksam över att den stunden (i alla fall ännu) inte kommit för mig, och för att jag båda gångerna vetat att jag behövs någonstans igen om ett par veckor. 

Då kunde jag igen njuta igen av att spatsera på torget och handla grönsaker täckta av en liten hinna av mylla. Och spatsera vidare. 

 

Publicerad 22.05.2017 kl. 19:19

picknick, kaffe och långpromenad.

Ungefär så här såg min helg ut.

På fredagen var både Tuomas och jag lediga. Vi sov länge, gick runt på stan och kollade på loppis. Sen bestämde vi oss för att fira sommarvärmen med öl vid åstranden.

Vi bor precis vid Puolalaparken, så när vi blev hungriga blandade jag snabbt ihop en couscoussallad och gick ut med salladsskålen till gräsmattan. Hanna och Roosa kom också, och så hade vi årets första picknick i parken. Vi satt där tills Tuomas brände sin nacke (tacka den grekiska solen för att min hud är solvan nu!).

Senare på kvällen mötte vi upp några kompisar vid Alvar och drack öl. 

På lördagen vaknade jag otroligt pigg och utvilad klockan 9. Den här känslan av pigghet är mycket främmande och ny för mig. Tydligen har ledighet märkbar effekt. Jag borde prova det oftare.

Men trots min pigghet var jag som alltid svag för koffein. Därför gick vi till Gryn där Good Life Coffee var på besök.

Jag skämdes lite när jag diskret hällde i en skvätt mjölk i mitt kaffe. So not okay bland kaffeexperter. Men de dömde mig inte så hårt och vi fick smaka på kaffetonic. Det var riktigt gott. Smakade lite som osöt iste ungefär.

Jag kan inte förstå att man faktiskt kunde gå klädd så här utan att frysa. Hela veckoslutet har jag haft med mig en onödig tröja i handväskan.

Jag har verkligen carpat all sommar jag bara kunnat ur det här veckoslutet. Lördagens mat bara skrek sommar.

Efter lite hockey på kvällen gick vi till en åbåt, och hamnade tillslut på Dynamo, som man brukar här i Suomen Turku om nätterna.

I dag (söndag) vaknade jag igen utvilad!! Jag hade så mycket energi som måste förbrukas så det resulterade i en tre timmar lång promenad i stan. Med pauser för beundran av körsbärsblom, såklart. Det är helt otroligt vad lite sol och ledighet kan göra åt en. 

Tuomas poserar i våra hoods. 

Nu har han åkt på cykeläventyr medan jag ser fram emot att se på netflix. Bra veckoslut ändå. Men jag måste erkänna att jag fortfarande är väldigt dålig på att vara ledig, trots att jag märker av de positiva effekterna ledighet har. Jag måste varje dag kämpa med mitt prestationsberoende och hitta nya sätt att känna mig accepterad och tillräcklig. Ännu är mina lediga dagar inte helt ångestfria. Men jag jobbar på det.

 

Publicerad 21.05.2017 kl. 20:01

ett foto i timmen.

På torsdagen försökte jag ta ett foto varje timme. Lyckades nästan.

9:00

Vaknade upp till min första officiella sommarlovsdag. Hade lämnat in den sista essän för i år kvällen innan. Började givetvis dagen med kaffe.

10:00

Sminkade mig.

11:00

Stod och tittade på mina avocadoodlingsförsök och konstaterade att fel del av kärnan var under vatten. Fortsatte googla olika odlingssätt, och förösker nu med två olika metoder. 

12:00

Diskade, städade och betalade räkningar. Sånt man måste göra ibland. De två första är inte så farliga så länge man har en underhållande podcast i öronen.

13:00

Fortsatte städandet i lägenheten och beundrade den första tavlan som kommit upp på väggen i köket. Printen är från PUF Design Market.

14:00

Vi gick och åt vid Pho Ngon. 

15:00

Tittade på fina blommar på torget. Vill ha allt!

16:00 och 17:00

Kom hem med en röd pelargon. Så många tantpoäng, jag vet. Men jag har vuxit upp med att det alltid stått röda pelargoner vid fönstrena hela sommaren, både hemma och hos mommo. 

Det här projektet tog sin lilla tid eftersom jag med mina otroligt ogröna fingrar planterade fel först. Men till slut torde det ha blivit rätt. Dessutom gjorde jag ett litet förösk att så lite kryddor i köket. Håll tummarna att det växer upp något!

18:00 och 19:00

Sen är det lite oklart vad jag gjorde. Flanerade väl runt i lägenheten, typ? Åt smörgås? Eller så var jag på datorn. Gjorde i alla fall inget speciellt de här två timmarna.

20:00

Gick till Skärgårdsbaren för att se på Poetry Pub. Här läser Hanna sin text.

21:00

Fortfarande på Poetry Pub.

Efter att all poesi var uppläs för kvällen stannade jag en stund och hängde innan jag gick hem igen. Där tittade jag på SATC, åt örtbatong och hängde på datorn en stund innan jag somnade.

 

Publicerad 20.05.2017 kl. 09:50

elafonissi.

 

En dag tog vi bussen längs med krokiga bergsvägar och höll andan vid de brantaste stupen. Vi kom fram till en strand med rosaskiftande sand och kraftig blåst. Molntäcket sprack tillslut och bjöd på en sol som färgade allas näsa rosa.

 

 

 

 

Publicerad 19.05.2017 kl. 10:40

chania.

 

Vi bodde ungeför femton minuter ifrån Chania. Vi utforskade den ganska tomma staden(tack lågsäsong!) ifred medan vi förundrade över de snöiga topparna i fjärran. 

 

Publicerad 18.05.2017 kl. 09:00

vuxenlivet.

 

Jag vill inte vara vuxen i dag. Jag vill inte ta ansvar, planera och veta bättre. Jag vill springa ifrån kosekvenserna och leka att de åkte upp i rök. Jag vill hitta 500 euro på marken och köpa skumpa och läppstift för pengarna. Inte vara vettig och fatta beslut.

Nåväl, samtidigt njuter jag enormt av att vara tillräckligt vuxen för att gräva fram gammalt julgodis en onsdag och tröstäta det i sängen, utan att någon kan förbjuda mig.

 

Publicerad 17.05.2017 kl. 19:24

agia marina.

 

Vi bodde i Agia Marina på en kulle vid stranden. Där simmade vi i Medelhavet tills saltet började svida i ögonen och hårbottnen var täckta av sand. Vi åt pitabröd fyllda med tzatziki och fetaost. På kvällarna satt vi vid på balkongen och åt oliver ocg mer fetaost. De flesta av middagarna avnjöts vid strandkanten.

 

Publicerad 15.05.2017 kl. 20:01

morsdag och snålsoppa.

 

Igår såg jag ut så här när jag tillredde morsdagslunch i Sibbo. Jag blev ordentligt förkyld i flyget tillbaka till Finland så låg nästan hela helgen raklång och drack ingefäravatten. Men på söndagen orkade jag upp för att baka och koka.

Nu mår jag som tur är bättre och är tillbaka i Åbo. Gjorde årets första snålsoppa i dag. Så sjukt gott. Bästa soppan!

 

Publicerad 15.05.2017 kl. 18:48

hemma igen.

 

"Jag ska försöka blogga mer aktivt i maj". Oh well, det började bra. Men en datorfri vecka vid Medelhavet, antar jag att är en tillräckligt bra orsak för min tystand?

Jag har i alla fall varit en vecka på Kreta med de tjejerna jag lärde känna först när jag började studera vid Åbo Akademi. Helt sjukt att det är fem år sedan. Och att vårt sällskap fortfarande är självklart trots våra stora olikheter. De flesta firade att de hade sin gradu klarskriven. Jag firade att jag överlevde medialinjen och Vasa.

Det är helt otroligt vad sol, värme och Medelhavet kan göra åt ens välbefinnande. Ni kan förvänta er fler bilder från resan här de kommande dagarna.

 

Publicerad 12.05.2017 kl. 22:58

ett hem.

 

Det kändes nästan lite synd att lämna lägenheten och ta tåget till Helsingfors ikväll. Även om vi varken packat upp alla lådor eller har en soffa ännu, så känns lägenheten så otroligt hemtrevlig redan. Det känns verkligen som ett hem trots att det knappt gått en vecka sedan jag första gången klev över tröskeln till bostaden. Det känns som ett bra tecken. Jag ska försöka återkomma med bättre bilder på hur det ser ut hemma hos oss när vi fått det lite mer inrett. 

Men nu väntar en vecka i (förhoppningsvis) solen. Målet är att ta det så lugnt som möjligt och ladda alla batterier som gått på sparlåga hela den här våren. Om jag har internet så hörs vi! Ha det bra!

 

Publicerad 03.05.2017 kl. 23:40

 

 

 

Lina. 24.

 

Åbo.

 

Studerar nationalekonomi och journalistik.

 

Gillar knäckebröd, hip hop, katter och feminism.

 

 

min instagram.

min twitter.

följ mig på bloglovin.

min gamla blogg.